Strandängskött Kvalitet hela vägen Styckningsdetaljer Våra djur Kulinariska råd och recept Om oss Var kan jag köpa Kontakt

Recept

Våra egna recept

Strandängsgryta på kalv

450g kalv, grytkött
1 msk olja
1 dl koncentrerad vinbärssaft
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
4 msk kalvfond
10 krossade enbär
2 msk kinesisk soja
Färsk timjan
Vinbär till Garnering

Skär kalven i mindre bitar. Stek den i oljan i en stekpanna tills den har fått färg.
Blanda saft, vatten, crème fraiche, fond, krossade enbär, soja och timjan i en gryta. Rör om och låt koka upp.
Lägg i köttbitarna och låt puttra på svag värme under lock, ca 50 min.
Garnera med färsk timjan och ev. vinbär.

Servera med Hassebackspotatis, klyftpotatis eller kokt potatis.
En sallad av rucolasallat, tomat, solrosfrön, finskuren gurka och rödlök i tunna skivor passar bra till. Krydda salladen med salt, peppar och lite olivolja.

__________________________________________________________

Osso buco

2 kg kalvlägg med ben i skivor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
Vetemjöl
Olivolja
Salt och malen svartpeppar

Till servering:
1 vitlöksklyfta
½ citron
2 msk hackad persilja

1. Panera kalvläggen i vetemjöl. Bryn köttet direkt i grytan eller i en stekpanna i omgångar. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Tillsätt hacket när allt kött är brynt. Låt alltsammans bryna ihop, utan att brännas. Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré. Mängden beror på kastrullen och köttets omfång men det ska täcka bitarna. Spä med vatten om det inte räcker.

2. Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är. Såsen blir bara godare ju längre det hela får stå och småkoka. Krydda mot slutet med salt och peppar. Rör om med träsked i botten lite då och då så att det inte bränner vid.

3. Skala och skiva vitlöken fint. Tvätta citronen och strimla citronskalet. Hacka persiljan. Strö vitlök, citronskal och persilja över köttet vid servering.

__________________________________________________________


Sjömansbiff
4 port.

500g innanlår i skivor
10 potatisar, ca 750 g
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1-2 tsk salt
1-2 krm malen vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 flaska mörkt öl, 33 cl
2 dl vatten eller buljong
Persilja

1. Skala potatis och lök. Skär potatisen i tjocka skivor och löken tunt.

2. Bryn löken i lite av matfettet i en stekpanna. Ta upp löken. Bryn köttet på båda sidorna i resten av matfettet. Krydda med salt och nymalen vitpeppar.

3. Varva potatis, lök och kött i en gryta (potatisen ska vara underst och överst). Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Lägg i lagerbladet. Häll på öl, vatten eller buljong. Låt koka sakta under lock ca 45 minuter eller tills köttet är mört.

4. Strö över hackad persilja och servera direkt ur grytan

__________________________________________________________


Strandängshamburgare med Ajvardressing

1 kg Strandängs nötfärs
1/2 dl Rökig bbq-sås
Nymald svartpeppar
Salt

Ajvardressing:
2 dl majonäs
2 dl ajvarrelish
vitlök
salt
socker

Börja med dressingen. Blanda samman ingredienserna och ställ i kylen till serveringen.
Blanda färsen med bbq-sås, salt och peppar. Forma färsen till 4 burgare.
Grilla burgarna över het glöd eller i övre delen av ugnen i 250 grader, ca 8 min. Vänd dem efter halva tiden. Servera burgarna med ajvardressing, bröd och bönsallad.

__________________________________________________________

Klassisk (halstrad) råbiff (se bild 1 till höger)
Alltid lika uppskattad av råbiffälskare. För de som önskar lite mindre ”rått” går det bra att halstra. Från en tunn yta till helt genomstekt. Det viktiga är att använda nymalet kött av högsta kvalitet.
300 g oxfärs, nymalen
2 tsk senap, fransk
1 dl riven pepparrot
1 dl rödlök, finhackad
1 dl gul lök finhackad
4 äggulor
1 dl kapris, hackad
2 tsk konjak, whisky eller calvados efter smak
1 dl finhackade rödbetor
salt och svartpeppar

Tillagning:
Blanda oxfärsen med senap, konjak, salt och peppar. Forma till en snygg rund biff och halstra efter önskemål.

Servera med kapris, rödbetor, pepparrot, gul och röd rå lök samt en rå äggula (kan läggas på biffen eller serveras bredvid på ett snapsglas..

Till råbiffen serveras med fördel råstekta potatispinnar eller pommes frites.
__________________________________________________________

Gorgonzolabiffar (se bild 2 till höger)

500 g mager nötfärs
150 g gorgonzola
400g potatis
100g rotselleri
Sallad
Tomater
1 dl pesto
1 dl majonäs
peppar & salt

Tillagning:
Blanda oxköttet med salt och peppar, forma 2 tunna biffar för varje portion. Lägg gorgonzola mellan biffarna och stek ca 5 minuter på varje sida på låg värme. När osten flyter ut är biffarna klara.
Skala potatisen och skär den i stavar om ca 1 x 1 cm. Skär tunna stavar av rotselleri ca 3 x 3 mm och ca 4 cm längd. Stek potatisen tills den är halvfärdig, lägg då i selleristavarna och låt dem steka med.

Blanda en sås av majonäs och pesto.

Servera med sallad och tomat.

___________________________________________________________

Utskuren ryggbiff med tomatpasta och chilisås (se bild på startsida)

500g utskuren ryggbiff
200g champinjoner
1 stor gul lök
8 små vårlökar
Chilimix
5 dl Creme Fraice
1 dl soltorkade tomater

Tillagning
Fräs skivade champinjoner och strimlad gul lök.
Koka färsk tomatpasta och blanda i den stekta löken och champinjonerna.
Samtidigt har du stekt köttet och kryddat med salt och peppar.
Såsen görs på Creme Fraice , tomatpuré och hackade soltorkade tomater. Allt blandas och toppas gärna med lite Chilimix.
Vid serveringen läggs de lätt stekta vårlökarna på toppen.

__________________________________________________________

Indiskinspirerad entrecote (se bild under rubrik kvalitet hela vägen)

Ingredienser
5-600g Entrecote
4 dl Basmatiris
Spiskummin
Koriander
Salt & peppar
4 dl Crème Fraice
1 gul paprika
1 röd paprika
Nöt- & linsblandning (Gul russin, mandel, cashewnötter, pinjenötter)

Tillagning
Koka riset och fräs upp nöt- & linsblandningen. Blanda samman och krydda strax före servering.
Stek köttet och krydda med salt och peppar.
__________________________________________________________

Köttgryta Provencale

500g Innanlår
250g harry cuverts
250g minimorötter
200g champinjoner
5 dl Crème Fraice
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
Persilja

Tillagning
Skär innanlåret i bitar om ca 3 x 3cm. Stek köttbitarna, krydda med salt 6 peppar, strö på vetemjölet. Häll på buljongen och låt koka ca 1 tim. Lägg i harry cuvert , morötter och champinjoner och låt koka ca 5 min. Servera och dekorera med lite persilja.


På Svensk Köttinformation hittar du många bra recept:
http://www.svenskkottinfo.se/receptsamling/index.php?avdelning=press